Skip to content

“Geweldig om de mogelijkheden van co-bots te zien”

Tony Sabados, constructeur speciale producten bij Ravo, neemt enthousiast deel aan de metrolijnen van de Smart Makers Academy. Tony werkt sinds 2003 bij Ravo en is een voorbeeld van een leven lang ontwikkelen. Hij startte met een MTS-opleiding als montagemedewerker en groeide door naar monteur Service & Onderhoud. In 2008 schreef hij zich in bij hogeschool Inholland voor de opleiding hbo-werktuigbouwkunde die hij succesvol afrondde in 2013. Op dit moment werkt hij als ‘constructeur speciale producten’ bij Ravo, waar hij specifieke oplossingen ontwerpt voor de klant en eindgebruiker.

Ravo produceert als onderdeel van de internationale Fayat group jaarlijks zo’n 650 veegmachines die worden ingezet voor het schoonvegen van straten. Innovatie staat bij Ravo hoog in het vaandel.

Wat maakt jouw werk zo leuk? “Klanten hebben vaak hele specifieke wensen voor hun veegmachines. Onlangs ontwierpen we bijvoorbeeld een walsborstel voor op de veegmachnies om sneeuw weg te kunnen vegen. Deze walsborstel is ook geschikt is om wegen schoon te vegen voordat een nieuwe laag asfalt wordt gelegd. Ook hebben we recent een straatveger aangepast voor een chauffeur met maar één hand. “Ik vind het fantastisch om samen met eindgebruikers de veger zo aan te passen, dat ze echt geholpen zijn met onze speciale producten. Voor veel chauffeurs is de veegmachine hun lust en hun leven. We organiseren zelfs gebruikersdagen voor deze chauffeurs, die zich dan helemaal uitleven op het pimpen van hun veegmachine.”, aldus Sabados. 

De Smart Makers Academy is gestart voor werknemers in de maakindustrie om kennis op te doen over digitalisering binnen de maakindustrie. De Smart Makers Academy biedt overzicht en structuur door zowel ontwikkelingen rond een thema als cursorisch aanbod in beeld te brengen. Dit loopt uiteen van nieuwe technologische mogelijkheden, tot de inrichting van je productieproces en organisatie. We maken hierbij gebruik van de metafoor Metrolijnen, waarbij je als (kennis)reiziger, verschillende bestemmingen kunt aandoen en gebruik kunt maken van ‘toeristische route’ binnen een bepaald (kennis)gebied. Hiermee word je meegenomen langs verschillende (kennis)stations in de lijn van een thema. De thema’s sluiten aan bij jou invalshoek zoals bijvoorbeeld: smart maintenance of werken met slimme technologie. Uiteraard kun je ook besluiten je eigen reis te bepalen door de voor jou relevante stations aan te doen. 

Hoe ben je bij de Smart Makers Academy terecht gekomen? 

“Ravo is de laatste jaren best hard gegroeid. In een voortgangsgesprek kwam ter sprake dat we steeds meer data hebben binnen de organisatie, die we verantwoord moeten beheren. Mijn manager wees me op de Smart Makers Academy en daar heb ik me toen in verdiept. Het aanbod van de Smart Makers Academy biedt precies waar ik naar op zoek was. Bijvoorbeeld het onderdeel 3D-printing dat wordt aangeboden: Ik denk dat we dit heel goed kunnen gebruiken in onze speciale producten. Ik ben nogal visueel ingesteld dus de vormgeving met de metrolijnen sprak me erg aan. Vervolgens heb ik me aangemeld en zijn we nu halverwege het traject.”

 
 
Wat heb je tot nu toe geleerd?
 

“We zijn in maart ’22 gestart en hebben nu zo’n 6 sessies gehad. Wat ik erg waardevol vindt is de vertaalslag van de abstracte wereld van industrie 4.0 naar de werkelijkheid en praktische toepassingen. Het gaat pas leven als je het voor je ziet aan de hand van voorbeelden of toepassingen. Techneuten zijn vaak doeners en daar past een pragmatische aanpak het beste bij. Het leuke vind ik dat er diverse onderwerpen voorbijkomen, waar je wat aan hebt. Zoals het inzetten van collaboratieve robots (Co-bots). Ik heb nu geleerd dat de toepassing van co-bots veel eenvoudiger, toegankelijker en goedkoper is dan wat we vroeger probeerden voor elkaar te krijgen met robots met Fanuc besturingen. Echt heel interessant die pick&place mogelijkheden!

Binnenkort start het traject van de 3D-technologie en daar heb ik veel zin in. Ik heb hier al eens kennis mee gemaakt in een cursus samen met mijn zoon, en ik kijk er naar uit om dit in mijn werk te kunnen gaan toepassen.”

Wat zou je nog meer willen leren?

“Ik zou graag een toegepaste cursus met Artificial Intelligence willen volgen, met machine learning en Internet of Things. Je hoort hier nu zoveel over. Ik experimenteer al samen met mijn zoon met programmeren en Arduino’s. Al loopt hij mij zo langzamerhand voorbij met het programmeren in Python. Ik zou graag meer inspiratie opdoen om dit in mijn werk toe te kunnen passen. 

 

Walsborstel, één van de speciale producten die Tony ontwierp